Converses al Cosmocaixa

 

 

 

Com construir una racionalitat cooperativa

Afrontar els reptes educatius actuals demana la construcció d'una cultura professional basada en la col·laboració i la connexió.
En aquest sentit, presentem les converses següents:

 

dijous, 18 de febrer de 2016
18 h

 

Innovar en educació: necessitat i repte
Boris Mir
Professor formador de l'ICE de la UAB.
Pepi Torres
Professora formadora de l'ICE de la UAB i directora de l'institut Can Roca de Terrassa que participa en la xarxa d'Instituts innovadors de l'ICE de la UAB.

És possible desplaçar els centres de gravetat de les aules des dels professors als alumnes i aconseguir una educació personalitzada que prepari els ciutadans per a una societat més global, ètica, oberta i justa?
Perquè alguna cosa canviï, algú ha de començar a actuar d'una manera diferent. A la conversa parlarem amb professors que ho estan intentant als seus centres,  de com estan concretant els canvis, si són una alternativa a la formació i si permeten estimular la innovació, l'experimentació i la transferència a la comunitat educativa.

dijous, 25 de febrer de 2016
18 h


El centre educatiu com a context lletrat
Liliana Tolchinsky
Professora de la UB
Lara Reyes
Professora de l'Escola Cesc Aldea de Terrassa.

El llenguatge escrit és un instrument cultural que va néixer fa aproximadament uns 5.000 anys per cobrir necessitats que es van generar en el si de la comunitat humana. Actualment, és una eina indispensable en l'espai acadèmic, social i cultural de les societats alfabetitzades.
Si, tal com diuen nombrosos autors, l'objectiu final del procés d'aprenentatge del llenguatge escrit hauria de ser la participació activa dels aprenents a les pràctiques lletrades de la seva comunitat, com iniciar i acompanyar aquesta participació en els centres educatius? Quin paper hi hauria de jugar, la lectura i l'escriptura, a les escoles concebudes com a comunitats de docents i d'alumnes interessades a comprendre el món i a participar-hi activament? Podem convertir el llenguatge escrit en un instrument aliat d'ús personal, acadèmic i social que enculturi els seus usuaris? S'aconsegueix aquest propòsit si se'l considera una àrea del currículum? En parlem?

dijous, 3 de març de 2016
18 h

Treball en xarxa: un canvi de cultura?
Conversa entre tres representants de xarxes educatives.
Moderada per
Raül Manzano, mestre, president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
Assumpta Duran
Mestra de l'Escola de Borredà i membre de la Xarxa d'Escoles Rurals
Jordi Canelles
Director de l'Escola La Llacuna del Poblenou que participa al projecte Aprenem en Xarxa https://sites.google.com/a/xtec.cat/aex/home
Toni Casserras
Mestre LIC al Servei Educatiu del Bages i coordinador d'iEARN-Pangea http://www.iearn.cat/

L'actitud d'obertura i de mirada a l'altre permet que els centres educatius i els docents coneguin, reconeguin i aprenguin els uns dels altres, fent aflorar la riquesa del territori gràcies a les connexions i el saber que s'hi genera.
En aquesta conversa ens proposem reflexionar sobre el canvi de la cultura docent associada a les implicacions que suposa treballar en xarxa.

 

Lloc de realització: Cosmocaixa, Carrer d'Isaac Newton, 26, Barcelona

L'ICE no certifica l'assistència a aquestes conferències.

Formulari d'inscripció

 

 

 

ICE - Edifici A - 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), 93 581 23 93, Fax 93 581 46 56, ga.ice@uab.cat / Sant Antoni M. Claret, 171 - 08041 Barcelona - Tel. 93 433 50 50, ice.santpau@uab.cat